Je kent het vast wel, die geroeste plantenbakken of dat geroeste ijzer wat wordt gebruikt in veel bouwwerken of kunstwerken. Maar wat is dit precies en waarom wordt het zo veel gebruikt? Dit geroeste materiaal heet ‘cortenstaal’. Wat cortenstaal precies is leggen wij je graag uit!
Wat is cortenstaal?
Cortenstaal is een ijzersoort waaraan diverse elementen zijn toegevoegd. Denk hierbij aan koper, nikkel, fosfor en chroom. Wanneer je een artikel van cortenstaal ontvangt, is dit nog zwart van kleur. Na enige weken/maanden in de tuin te hebben gestaan, zal de kenmerkende bruine roestlaag worden gevormd. De roestlaag is een dikke corrosie laag. Deze laag beschermt het staal verder van zuurstof, waardoor het ijzer niet verder aangetast kan worden. Cortenstaal is onderhoudsvriendelijk en gaat haast levenslang mee!
De sterkte van cortenstaal kun je vergelijken met dat van RVS. Daarom is het zo geliefd bij bouwwerken en kunstwerken.
Wat is het verschil tussen normaal staal en cortenstaal?
Voor het maken van staal wordt ijzererts gebruikt, waaraan koolstof wordt toegevoegd. Is het koolstofgehalte minder dan 2%? Dan spreek je van staal. Zit er meer dan 2% koolstof in het ijzer? Dan heb je te maken met gietijzer.
Minder koolstof zorgt ervoor dat het staal sterker en buigzamer wordt. Meer koolstof zorgt ervoor dat het harder en ook breekbaarder wordt. Voeg je andere elementen, zoals o.a. chroom en nikkel, dan krijg je weer andere staalsoorten zoals cortenstaal.
Cortenstaal laten roesten, hoe doe je dat?
Cortenstaal roest vanzelf wanneer het wordt blootgesteld aan de natuurlijke elementen. Kan je niet wachten en wil je dit roestproces versnellen? Dan kun je dit eenvoudig zelf doen. Het enige wat je daar voor nodig hebt is water, zout en een ontvetter/schoonmaakmiddel.
- Met de ontvetter/schoonmaakmiddel maak je de cortenstaal plantenbak schoon. Hiermee verwijder je de waslaag het artikel.
- Meng 3 grote eetlepels met 10 liter warm water.
- Giet het mengsel in een plantenspuit of gieter. Giet het in een ruime mate over het cortenstaal heen.
- Het cortenstaal begint nu eerder te roesten! Gaat het niet snel genoeg? Dan kun je dit proces herhalen.
Lees hier meer over het laten roesten van cortenstaal: Cortenstaal laten roesten: zo werkt dat!
Populaire producten van cortenstaal
Cortenstaal is een geliefde materiaalsoort voor zowel particulieren als zakelijk. Het wordt bijvoorbeeld veel gebruikt door gemeentes, die het verwerken in parken. Voor particulieren is er veel keuze in cortenstaal. Zo zijn er cortenstaal plantenbakken, cortenstaal borderranden, cortenstaal kantopsluitingen, maar ook cortenstaal muren voor in de tuin, cortenstaal waterschalen, cortenstaal trappen of cortenstaal sokkels. Er is dus meer dan genoeg keuze wanneer je opzoek bent naar een artikel van cortenstaal!
De 5 populairste producten van cortenstaal bij ons zijn:
- Straightcurve kantopsluiting cortenstaal
- Cortenstaal kantopsluiting gezet 230 cm 2 mm (10 stuks)
- Cortenstaal plantenbak maatwerk small/medium 2mm
- Cortenstaal plantenbak Maroon 80x40x40 cm
- Waterschaal cortenstaal Ø60 cm
Wat kost cortenstaal?
Voor de prijs van cortenstaal kunnen we geen eenduidig antwoord geven. Het verschilt per product en de dikte van het cortenstaal. Cortenstaal is het laatste jaar/de laatste jaren veel in prijs gestegen. Vooral cortenstaal van 2mm is schaars geworden, waardoor de prijs hiervan een stuk hoger is geworden. Een voordeel: cortenstaal gaat levenslang mee dus je hebt veel waar voor je geld!